divendres, 14 de juliol de 2017

BARCELONA. Filmoteca de Catalunya :"Cinema,història,política.Diàleg amb Costa-Gavras" *Dimarts,18 de juliol * de 16.30 h a 18.00 h

Hola a tots. És per a nosaltres una satisfacció informar-vos d'aquesta invitació a l'acte que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya, el proper dimarts 18 de juliol, de 16.30 h. a 18.00 h. La Filmoteca se suma a la concessió del Premi Internacional Catalunya a Costa-Gavras amb un Diàleg público amb el cineasta. El President del Govern de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont,el dia anterior dilluns 17 de juliol le farà entrega de la concessió del XXIX Premi Internacional Catalunya al cineasta Costa-Gavras, actual president de la Cinémathèque Française, per "la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, la seva mirada crítica amb el món i el seu compromís social".
Costa-Gavras,és el primer cineasta a rebre aquesta distinció, que recollirà en persona el dia 17 de juliol. L'endemà, dimarts 18 de juliol, la Filmoteca se suma al reconeixement a l'autor de films com Z, Missing, L'aveu i Le capital amb un diàleg obert al públic en què el cineasta conversarà sobre les implicacions polítiques i socials de la seva obra.
L'acte, que tindrà lloc a la sala Laya entre les 16.30 h i les 18.00 h, porta per títol Cinema, història, política. Un diàleg amb Costa-Gavras i consistirà en una conversa entre el realitzador de films com Z, Missing o El capital i Esteve Riambau, autor d'un llibre sobre la seva obra i director de la Filmoteca de Catalunya.
Aquest acte de reconeixement a Costa-Gavras a la Filmoteca s'afegeix a la intensa relació mantinguda amb
el cineasta al llarg dels anys. El 2012, la institució ja va programar una retrospectiva completa del cineasta, en el marc de la qual Costa-Gavras va estrenar el seu film Eden a l’Ouest. A banda, la Filmoteca de Catalunya ha desenvolupat diversos projectes de col·laboració amb la Cinémathèque Française, que presideix el guardonat.
Sempre he cregut que és un realitzador interessant de seguir i veure tota la seva filmografia en ser molt interessant la manera d'expressar-se amb imatge. Toca temes actuals de cada moment. 
Espero assistir-hi. 
Tomàs, classe turista, de pas ... amb el bon cinema i els seus creadors.
----------------------------------
 Per saber-ne més
Filmoteca de Catalunya
http://www.filmoteca.cat/web/ 
Costa-Gavras
------------------------------
El drama que viu Grècia, el seu país natal, podria haver sortit d'un dels seus guions, un thriller polític, un protagonista que lluita incansablement contra líders que semblen totpoderosos. Costa-Gavras, director de cinema, dos premis Oscar, icona del cinema militant que ara viu a França no ha cessat de denunciar el que diu "humiliació del poble grec". Costa-Gavras o el talent de retratar el mal.(Any 2015). 
---------------------------------------
El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a París, Joan Carles Peris, ha entrevistat el cineasta Konstantinos Gravas, el mateix dia que ha guanyat el Premi Internacional Catalunya.(6-7-2017).
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/entrevista-integra-amb-costa-gavras/video/5677600/ 
-----------------------------------------
El cineasta grec Konstantin Costa-Gavras rebrà aquest vespre e Premi Internacional Catalunya per la seva trajectòria i compromís social. Autor de nombrosos títols que han denunciat els abusos de poder, les dictadures i la submissió dels ciutadans i de la democràcia al poder econòmic ("Missing", "La capsa de música", "El capital"...), ha passat avui pel plató del nostre programa, per parlar de la seva obra i de la seva visió del món. 
Per a Costa-Gavras, "el cinema, i també la televisió, l'àudiovisual, són la memòria del món i la porta oberta al món", un món que el director sempre mira de manera crítica i amb un marcat accent polític. "Tot el que fem és política, no només votar. La defensa del respecte i la dignitat dels altres també és política", ha recordat. 
Amb la mateixa mirada incisiva del seu últim treball, on denunciava l'hegemonia del poder econòmic per sobre de tots els altres, ha centrat les seves crítiques en l'Europa actual, on els ciutadans tenen limitada la democràcia. "Europa és com un supermercat on només importen els diners, enlloc de ser una Europa cultural i educacional", ha dit. "Hem de votar polítics que vulguin canviar això". 
En aquest sentit, ha trencat una llança a favor dels nous líders com el francés Emmanuel Macron, "que està fent passos esperançadors", i ha recordat la responsabilitat dels electors a l'hora de votar. "Som com nens. Els polítics ens diuen tot allò que volem sentir perquè si ens diuen al veritat no els votem. Hem de ser adults".
Sobre el seu país natal, Grècia, ha culpat Alemanya de la greu crisi que viu i ha recordat que amb la intervenció de les seves finances "No ha millorat res".
Finalment s'ha referit també al referèndum català i ha afirmat que "la situació catalana em sembla complicada, però crec que Madrid hauria de permetre votar". Konstantin Costa-Gavras, que prepara ja el seu nou film, no ha volgut avançar la temàtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada